Jumaat, 6 April 2012

Cerita Orang Kampung =)

Assalamualaikum...yuhuuuuu!!!Salam Jumaat...yes!sok cuti!yes!yes!leh p majlis  kawen =) byk btul majlis kawen member2 nak dihadiri hujung minggu nie..awok jer yang blum nak  kawen...hakhakhak
So mood hari nie walau sakit hati,but still ley senyum ngan orang!yes!i proud bout that! =)

Sesaje nak berkongsi ngan korang citer hujung minggu nie cikyong bakal menghabiskan masa dengan memancing~~heeee bez!bez!cikyong nie mmg sgt suka..suka memancing kat sungai..alah sungai pun dekat aje u olllss~~hikhik sambil-sambil makan malam kat dapur 2 buleh ajer lempor pancing dari tingkap ke sungai..hihihi itulah beruntungnya berjiran dengan sungai..

Hari Rabu yg lepas umah cikyong telah dibanjiri dengan sejenis ulat iaitu Kelikatu @ kalikatu..wat ever lah namenya..cikyong pueh gak bercit chat ngan En Google pasal binatang nie..tapi xdolak jumpo..haha *malam 2 kan dah pikior xmo p keje aw and nak bg alasan umah banjir dilanda kalikatu...hakhakhak abah cikyong dah siap jeling2 dah bila cikyong dok cakap cenggitu..haha

Binatang nie secara umumnya datang after banjir atau hujan..datang dari dalam tanah atau busut..pas dia kuar kan,selang 2-3 ary atau 2-3 minggu mulalah naik cendawan busut atau cendawan tanah bak kata atok cikyong...ngeee~~ Binatang nie jugak pun dikuti depan umah cikyong..hahaha meriah koooo~~ramai tetamu datang bertandang malam 2 dekat lampu umah cikyong..so cikyong ngan adik-adik pe lagi..kutip memasing masok dalam balang..then minggu nie p buat projek memancing kat 1 area umah cikyong..haha bez!bez!



inilah dia kalkatu 2..nama lain idok ler cikyong tahu =)
kalkatu nie kitorang buat umpan tok memancing~ngeeee
**episod tertinggal..hakhak
lebih kurang cam nie lah ghupernya cendawan 2..but idok ler bersih cam nie..hihi

selain dapat cendawan dapat juga ikan sungai yang very the enak dibuat sambal berlada cili api!
adik cikyong yang dapat ari 2..satu kepuasan bila dapat ikan2 yg liar nie..seyes beb!!

8 ulasan:

  1. boleh makan ke kalkatu tu??hihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. En Faruq
      hakhak kalkatu 2 buat umpan daaaa~~*lupa mau ckp itu function..hahaha

      Padam
  2. Akak nak join tapi bukan mancing tapi pi kutip cendawan busut. Bestnyeee. Terasa2 dalam mulut makan gulai lemak cili api cendawan busut. Dah lama tak jumpa tau. Kelkatu pun dah lama tak bertandang ke rumah. Sedih....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak aida
      hihi hamboi~~klau dah nama wanita kan..ader aje menu nye tok dimkan sambil bermesra2 dgn en lemak..hakhak
      cane nak diet2??haiyakkkk!!

      Padam
  3. cik yong...nak tgkp kelkatu tu sonang jo..ce letak baldi yang ado air kat tgh2 lampu yg byk kelkatu tu hinggap..kang dia akan jatuh dlm baldi air tu...sebab dia suko nak berenang agaknye hehehehe ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikmie
      nnti kalkatu 2 basah..susah plak nak keringkan kepak dia..hakhak
      kitorg men lawan2 badminton ngan kelkatu...dpt juger ber-execise =) ngeeee~~

      Padam
  4. Akma. Salam. N3 yang buat akak rindu kg tiga suku mati...thanks at least terubat rindu

    BalasPadam
  5. Mak wardah
    waalaikumsalam..hihi
    saja buat entry untuk anak2 perantau yg jauh dari ibu bapa..
    kan xlama lagi mau raya =) kihkihkih

    BalasPadam