Isnin, 5 Mac 2012

lepaskan stress kt lauk pauk =)

~~~hakhakhak nak golak lak cikyong ngan tajuk nie..kihkih~~

Assalamualaikum...akak-akak,ABANG-ABANG(ehem2),adik-adik..semoga korang sihat bersama keluarga yang tersayang...wah~~da macam kuiz keluarga penyayang bersama singer dah nie =)

Hari sabtu yang lepas,cikyong an cuti dari membuat keje-keje opis..so pepagi 2 mak dah ting-ting kan bell bilik suh cikyong bangun cz nak tanya nak makan ape pagi sabtu 2,ayooo..ama~~ceq baru nak pejam lama-lama skit mata nie,dah dipaksa rela tanya menu makan pagi2 sabtu 2..apelagi..mata nie dengan penuh kebukakan and terbeliakan..cakap kat mak jom masak sambal tumis ulam kerdas+ikan masin kembung disalai+rendang ayam = PUAS

So bangun2 lepas cuci-cuci ape yang patot..cikyong mulakan operasi masak memasak ngan mak..sambil gocip-gocip anak mak temah kat hujung kampung 2 *perbuatan ini tidak digalakkan sama sekali yer kawan-kawan* siapkan ape yang patot..carik daun pisang kt belakang umah..then balut-balut ikan masin 2 dengan daun kunyit n daun pisang and salai atas dapur..actually,nie recipi turun  temurun arwah wan cikyong..
resepi nie selalu arwah wan cikyong masak time musim buah kt umah cikyong..dicicah plak dengan sambal dua tempoyak yg fresh 2 kan..walah!mmg kebabom perut kenyang,,kihkih tapi itu semua kenangan bersama arwah wan cikyong..Al -fatihah..



api kene bukak plhan2,kalau xrentung daun ngan ikan 2 skali =) 

 *lupa nak amik pas dimasak..akibat kesedapan bau nyer telah mematikan niat si tukang kamera untuk snap2..kihkih

sambal tumis kerdas..kerdas nie orang kat kampung buat ulam..tapi kami gubah ia menjadi sambal

*rasa yang agak sama ngan petai..cikyong nie sume ulam-ulam kampung cikyong balun~~tolak kayu ngan batu jer =)

rendang ayam kampung!!pheewww mmg terbaik n terbalik lah pas makan rendang mak nie..setakat nie xder tandingan rendang mak cikyong ngan rendang sesape *cewah!!

6 ulasan:

  1. Nampak rendang cikyong, kakak teringat ada satu makcik jual kat pasar malam tempat kakak nie buat rendang macam cikyong ini. Lama dah makcik tu tak jual. Hmmm... terliurlah kakak cikyong...

    BalasPadam
  2. kak zakie
    hihi akma pun sambil menulis sambil dok telan air liur nie kak~~kihkh
    walaupun baru jer pas makan,tp still terbayang2 nikmatnya dalam tekak nie =)
    klau ader rezki,insyallah akak dapat rasa rendang nie =)

    BalasPadam
  3. Fulamaaaakkkkkkk! Kejam tau tayang2 makanan macam ni! Kejam! Huhu teringin nak lauk pauk tuuu!

    BalasPadam
  4. cigu dinas
    hakhakhak sabaq..sabaq ;)
    insyallah akk dapat merasa 1 day nnti~~heeeee

    BalasPadam
  5. Aduiiiiyaiiii...terbaeknyaaa lauk akma. Akak dah terliur nengok gambar je. Akak selalu jugak buat sambal ikan bilis cili api ngan petai. Dgn kerdas belum pernah try. Tapi kompom sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak aida
      hiiii~~maceh..maceh..xsedap cam akk masak kot...hihi
      sambal ulam kerdas 2,orang n9 selalu kot masak =)
      pedas2 gituuuuwwww :)

      Padam